تفاوت های ذهن آگاهی و مدیتیشن

تفاوت های ذهن آگاهی و مدیتیشن

تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن

اگر تاکنون به دنبال راه‌های مناسب جهت کاهش استرس ذهنی خود بوده باشید، یقیناً تا به این لحظه دو عبارت ذهن آگاهی و مدیتیشن به گوشتان خورده است. در واقع این دو را می‌توان جزو اصلی‌ترین راهکارهای دانست که می‌تواند تنش‌های ذهنی‌تان را کاهش داده و آرامش زیادی را برایتان به همراه داشته باشد. با این حال اغلب متقاضیان تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن را درک نمی‌کنند. 

همین عامل هم باعث می‌شود تا در یافتن راهکار مناسب جهت استفاده و بهره‌بندی از آن دچار مشکل بوده و نتوانند نتایج مناسبی را از این طریق به دست آورند. ما در ادامه سعی داریم تا مروری بر این موضوع داشته و ۷ تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن را خدمت شما عزیزان ذکر کنیم. لذا اگر تمایل دارید تا در این رابطه اطلاعات کاملی را به دست آورید، حتماً ما را تا انتهای این مقاله همراهی فرمایید.

تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن

بررسی ماهیت ذهن آگاهی و مدیتیشن

زمانی که صحبت از آگاهی و مدیتیشن به میان می‌آید، بیشتر متقاضیان دچار سردرگمی های مختلفی می‌شوند که می‌تواند روند تصمیم گیری را برایشان دشوارتر سازد. به صورت کلی ذهن آگاهی شرایطی است که شما تمام تمرکزتان را به لحظه حال اختصاص داده و به گذشته آینده فکر نمی‌کنید. برای مثال اگر در حال انجام ورزش کردن هستید، تمام ذهنتان به حرکات ورزشی و تمرکز در همان لحظه اختصاص پیدا می‌کند.

همین عامل باعث می‌شود تا به صورت پیوسته درگیر اتفاقات و مشکلاتی باشید که در گذشته برایتان رخ داده با احتمال بروز آن در آینده وجود دارد. این عامل هم می‌تواند مانع از بوجود آمدن دغدغه‌های ذهنی و البته مشکلات مرتبط با آن شود. 

مزایای ذهن آگاهی باعث شده تا در طی تاریخ، بشر راهکارها و روش‌های مختلفی جهت رسیدن به آن را بیابد. یکی از آنها مدیتیشن است. به بیان ساده‌تر می‌توان گفت که مدیتیشن یک نوع تمرین جهت رسیدن به ذهن آگاهی می‌باشد. البته فواید مدیتیشن می‌تواند بیشتر از این موارد باشد. با این حال یکی از بهترین خروجی‌های آن ذهن آگاهی به حساب می‌آید که خود او هم تاثیر مثبتی در روند زندگی افراد دارد.

تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن چیست؟

ما در بالاتر سعی کردیم تا ماهیت این دو مولفه را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. با این وجود هنوز بخش قابل توجهی از افراد نمی‌دانند که تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن چیست. همین عدم آگاهی هم موجب می‌شود تا دچار اشتباهات مختلفی شده و قادر به تصمیمگیری‌های صحیح در این رابطه نباشند. 

به صورت کلی باید عنوان کنیم که مدیتیشن یک نوع تمرین است که ذهن آگاهی به عنوان یکی از خروجی‌های آن شناخته می‌شود. در مقابل ذهن آگاهی هم خود یک حالت ذهنی خاص است که راهکارهای مختلفی داشته و مدیتیشن یکی از آنها به حساب می‌آید. 

در ذهن آگاهی، شخص متقاضی تمام حواس خود را به شرایط حال اختصاص داده و سعی می‌کند تا بر روی آن متمرکز شود. هر دو این مولفه‌ها در یک راستا بوده و به کاهش تنش‌های ذهنی افراد کمک می‌کنند. به صورت کلی مدیتیشن یک اقدام و ذهن آگاهی یک حالت است. این مورد هم به عنوان بزرگترین تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن شناخته می‌شود.

۷ تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن

اگرچه ذهن آگاهی و مدیتیشن در یک راستا بوده و هر دو به بهبود سلامت روان کمک می‌کنند، اما تفاوت‌های شاخصی با همدیگر دارند که باعث می‌شود تا افراد بتوانند به شیوه مناسب‌تری آنها را از همدیگر تفکیک کنند. ما در ادامه ۷ تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن را خدمت شما عزیزان ذکر می‌کنیم که می‌توانید به کمک آنها درک بهتری از این دو مقوله داشته و به شیوه مناسب‌تری در جهت آنها گام بردارید.

نوع تمرکز

اولین مورد از هر تفاوت بین ذهن آگاهی و مدیتیشن، نوع تمرکز صورت گرفته است. غالباً در مدیتیشن بر روی یک مقوله خاص مانند نفس کشیدن تمرکز می‌شود. اما در فرایند ذهن آگاهی، تمام حواس صرفاً به لحظه حال بوده و سعی می‌شود تا درگیر حوادث گذشته یا اتفاقات آینده نباشیم.

نوع تمرینات

نوع تمرینات صورت گرفته برای ذهن آگاهی، تفاوت شاخصی با مدیتیشن دارد. به صورت کلی تمرینات ذهن آگاهی رسمیت چندانی نداشته و بدون تشریفات خاص انجام می‌شوند. برای مثال شخص سعی می‌کند تا ضمن آشپزی کردن، حواسش را از اتفاقات گذشته و آینده دور کرده و تمام تمرکزش را بر روی فرایند آشپزی بگذارد. اما در مدیتیشن عموماً اقدامات مشخصی وجود دارد که شخص باید آنها را در پیش گیرد. برای مثال قرار گرفتن در یک وضعیت خاص، انجام تمرینات کششی و … از جمله مهم‌ترین پیش نیازها برای شروع مدیتیشن به حساب می‌آید. البته باید این مورد را بدانید که مدیتیشن خود یکی از تمرینات ذهن آگاهی به حساب می‌آید.

ماهیت

در بالاتر اشاره کردیم که ماهیت این دو فعالیت به عنوان اصلی‌ترین تفاوت میان آنها شناخته می‌شود. به صورت کلی مدیتیشن یک نوع فعالیت و تمرین بوده و ذهن آگاهی یک نوع حالت ذهنی یا روانی است. هدف از انجام مدیتیشن، رسیدن به ذهن آگاهی است. چنین مولفه‌ای هم سبب شده تا از لحاظ ساختاری، تفاوت‌های شاخصی با همدیگر داشته و فرایند متفاوتی برای آنها در نظر گرفته شود.

مدت زمان تمرین 

 یکی دیگر از ۷ تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن ، مدت زمان انجام آن است. غالباً ذهن آگاهی به زمان خاصی محدود نمی‌شود. به نحوی که هر گاه شما احساس تنش ذهنی یا پرت شدن حواستانان را داشتید، می‌توانید به وسیله ذهن آگاهی خود را به لحظه حال معطوف کرده و از مشکلات ذهنی بیهوده غافل شوید. همچنین شما می‌توانید به کمک تست ذهن آگاهی، تا حد زیادی میزان توانایی خود در انجام چنین مهارتی را بررسی کنید.

در مقابل مدیتیشن محدود به زمان خاصی است. یعنی شما صرفاً در یک یا چند نوبت مشخص، تمرینات مربوط به مدیتیشن را انجام داده و در این فاصله زمانی ذهن خود را از تنش‌های مختلف آزاد می‌کنید. البته در صورت تداوم این تمرینات، می‌توانید تا حد زیادی نتایج حاصل از آن را برای مدت زمان طولانی‌تری ادامه داده و بدین ترتیب زمان بیشتری از شر مشکلات دور خواهید بود.

تنوع در راهکارها

وجود تنوع در راهکارها را می‌توان از دیگر تفاوت‌های مابین مدیتیشن و ذهن آگاهی دانست. به صورت کلی جهت رسیدن به ذهن آگاهی، راهکارهای بسیار مختلفی وجود دارد که مدیتیشن تنها یکی از آنها به حساب می‌آید. در مقابل مدیتیشن هم راهکارهای مختلفی دارد که با روش‌های ذهن آگاهی متفاوت بوده و شامل حرکات و اقدامات مختلف می‌باشد. اگرچه مسیر رسیدن به آنها متغیر است، اما عموماً در یک جهت بوده و نتایج مشابهی را به همراه خواهند داشت.

عملکرد سریع‌تر

سرعت عمل یکی از شاخصه‌های مهمی است که به عنوان تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن شناخته می‌شود. در حالت کلی ذهن آگاهی، نتایج سریع‌تری را به دنبال دارد. برای مثال هرگاه ذهن تان به سمت خاطرات تلخ گذشته رفت، می‌توانید به صورت فوری تمرکزتان را بر روی فرایند حال گذاشته و بدین ترتیب به ذهن آگاهی برسید. 

چنین عاملی هم سبب شده تا کنترل خشم با ذهن آگاهی ، نفوذ بیشتری میان توصیه‌های متخصصان داشته باشد. در مقابل برای رفع این مشکلات به وسیله مدیتیشن، بایستی ابتدا در موقعیت مناسبی قرار گرفته و سپس به مدت چند دقیقه حرکات معینی را تکرار کنید. مسلماً این اقدام به زمان بیشتری نیاز داشته و برای واکنش سریع به برخی از موارد ایده آل نخواهد بود.

میزان پیچیدگی

نوع پیچیدگی موجود در این دو حیطه از دیگر تفاوت‌های میان آنها به حساب می‌آید. غالباً تمرینات ذهن آگاهی اصول ساده‌تری داشته و افراد می‌توانند به سرعت آنها را فرا بگیرند. اما مدیتیشن پیچیدگی نسبتا بیشتری داشته و شامل تمرینات و اصول خاص خود می‌باشد که یادگیری آنها نیازمند زمان و تکرار مداوم می‌باشد.

ذهن آگاهی و مدیتیشن را می‌توان دو مولفه بسیار مهم جهت رسیدن به آرامش درونی و دور شدن از تنش‌های ذهنی دانست. با این حال اکثریت افراد این دو را با همدیگر اشتباه گرفته و تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن را نمی‌دانند. ما در این مقاله سعی کردیم تا مروری بر روی ماهیت آنها داشته و هفت تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن را خدمت شما عزیزان ذکر کنیم. با این حال اگر هنوز سوال یا ابهامی در این زمینه دارید، می‌توانید از طریق بخش نظرات با ما مطرح فرمایید.

سوالات متداول 

ماهیت اصلی ذهن آگاهی چیست؟ 

تمرکز بر روی حال و عدم فکر کردن به اتفاقات و حوادث گذشته یا آینده را ذهن آگاهی گویند که باعث می‌شود تا تمام آگاهی ما محدود به لحظه حال باشد.

اصلی‌ترین تفاوت ذهن آگاهی و مدیتیشن چیست؟ 

نوع ماهیت آنها را می‌توان مهم‌ترین تفاوت دانست؛ چرا که مدیتیشن تمرین بوده و ذهن آگاهی یک نوع خصیصه است.

بین ذهن آگاهی و مدیتیشن کدام یک می‌تواند برای واکنش سریع به حالت‌های ذهنی و احساسی مناسب باشد؟ 

ذهن آگاهی می‌تواند پاسخ دهی به مراتب بهتری نسبت به حالت‌های ذهنی و روحی افراد داشته باشد.

مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *