خواب و اهمیت آن

اهمیت خواب 

خواب را می‌توان یکی از اصلی‌ترین نیازهای بشر برای سلامت ذهنی دانست. در حقیقت نه تنها مغز؛ بلکه تمام بدن برای ریکاوری خود به خواب نیاز دارد. همین عامل هم باعث شده تا رفتار انسان، سلامت بدن و بسیاری دیگر از فاکتورهای مختلف ذهنی او ارتباط مستقیمی با خواب و کیفیتش داشته باشد.
این موضوع همان چیزی است که می‌تواند به سادگی اهمیت خواب را برای افراد نشان دهد. با این حال کم نیستند افرادی که به دلیل برنامه خواب نادرست، اقدامات اشتباه و موارد دیگر، چرخه خواب خود را بر هم زده و دچار عوارض گوناگونی می‌شوند.
ما در این مقاله سعی داریم تا مرور کاملی بر روی اهمیت خواب داشته و تمامی جنبه‌های مرتبط با آن را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر احساس می‌کنید که برای مدت مشخصی چرخه خواب تان به هم خورده، حتماً ما را تا انتهای این مقاله همراهی فرمایید.

برخلاف آن چیزی که بیشتر مردم تصور می‌کنند، خواب صرفاً یک فرایند طبیعی یا عادت نهادینه شده نیست؛ بلکه یک الزام اساسی برای سلامتی می‌باشد. به صورت کلی خواب، ذهن را وارد چرخه آرامش یا خاموشی می‌کند. این عامل سبب می‌شود تا بخش قابل توجهی از سازوکارهای مختلف بدن متوقف شده و اندام‌های مرتبط با آن وارد حالت استراحت شوند.
به همین جهت است که شخص برای روز آینده انرژی بالاتری خواهد داشت. بر مبنای تحقیقات جدید، دانشمندان دریافته اند که اندام‌های مختلف بدن در طول خواب خود را ریکاوری و بازسازی می‌کنند. این عامل سبب می‌شود تا طول عمر انسان و البته سلامتی بخش‌های مختلف جسم افزایش پیدا کند.

بهبود یادگیری، افزایش حافظه، تقویت بنیه، بیشتر شدن روحیه، تقویت سیستم ایمنی بدن و بهبود سلامت عمومی از جمله مهم‌ترین شاخص‌هایی است که افراد با خواب کافی و با کیفیت به آن دست پیدا می‌کنند. همین عامل‌ها می‌تواند به سادگی نشان دهنده اهمیت خواب باشد.

اهمیت خواب کافی شبانه برای بدن

با نفوذ تکنولوژی و شبکه‌های مجازی در زندگی افراد، متاسفانه بخش قابل توجهی از مردم فعالیت های کاری خود را به شب انتقال داده و به جای آن در طول روز می‌خوابند. متاسفانه این افراد با اهمیت خواب کافی شبانه برای بدن آشنایی ندارند. بر مبنای آن چیزی که تحقیقات دانشمندان مشخص کرده، خواب شب می‌تواند چندین برابر خواب روز مفید باشد. دانشمندان دریافته اند که بدن از ساعت ۱۱ تا ۱ شب فرایند سم زدایی از کبد را انجام می‌دهد.
از ۱ تا ۳ شب سم زدایی و بازسازی کیسه صفرا و از ۳ تا ۵ صبح هم سم زدایی از ریه صورت می‌گیرد. عموماً این فرایند زمانی بهترین اثرگذاری را خواهد داشت که فرد در خواب به سر ببرد. به همین جهت است که خواب شبانه می‌تواند تاثیر بالقوه‌ای بر سلامتی افراد بگذارد. مازاد بر این تکامل بشر به نحوی بوده که عموماً در شب‌ها می‌تواند بالاترین کیفیت خواب را داشته باشد.
به همین جهت است که بیدار ماندن در طول شب می‌تواند اثرات نامناسبی را بر روی سلامت انسان بگذارد. در کنار آن خواب روزانه عموماً نمی‌تواند آنگونه که لازم است، موجب ریکاوری و سلامت ذهنی افراد بشود. چنین فاکتورهایی می‌تواند اهمیت خواب کافی شبانه برای بدن را به خوبی برای ما نشان دهد.

اهمیت خواب کافی برای سلامتی

همان گونه که تاکنون دریافته اید اصلی‌ترین و مهم‌ترین کاربرد خواب، برای سلامتی است. با این وجود بیشتر مردم اهمیت خواب کافی برای سلامتی را دست کم می‌گیرند. برای درک آن بهتر است به چند تحقیق معتبر در این زمینه رجوع کنیم. برای مثال یک پژوهش که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، به خوبی نشان داد که الگوی خواب به ویژه در کودکان، تاثیر مستقیمی بر روی رفتار و عملکرد تحصیلی آنها دارد.
همچنین در اوایل سال ۲۰۰۰ دانشمندان پژوهش‌های گوناگونی را انجام دادند که عوارض بی‌خوابی بر مغز را به اثبات می‌رساند. این تحقیقات نشان داد که داشتن انواع بی‌ خوابی می‌تواند مشکلات مختلفی مانند کاهش توانایی شناختی، تنزل بهره‌وری و عدم تمرکز کافی را به دنبال داشته باشد. افزون بر این موارد افرادی که خواب کافی یا با کیفیت ندارند، احتمال بیشتری جهت ابتلا به دیابت نوع ۲ ، افزایش وزن، مشکلات قلبی، مشکلات کبدی و افسردگی را دارند.

چنین عاملی سبب شده تا متخصصان در دهه‌های اخیر، به خوبی اهمیت خواب کافی برای سلامتی را درک کرده و همواره آن را در لیست راهکارهای درمانی برای متقاضیان مختلف قرار دهند. همچنین بیشتر مردم عادی هم این موضوع را درک کرده و به همین جهت است که همواره در پی راهکارهای خانگی درمان بی‌خوابی هستند.

اهمیت خواب کافی

بدون شک شما هم تا به این لحظه اهمیت خواب کافی و تاثیرات مثبت آن بر روی سلامتی را درک کرده‌اید. با این حال بخش قابل توجهی از مردم مقدار خواب کافی در روز را ندانسته و نمی‌دانند که چه مقدار خواب برای آنها کافی است. همین عامل باعث می‌شود تا به صورت سرخود توصیه‌های عمومی و موارد غیر قابل استناد را در پیش گیرند که عملاً تاثیر مثبتی هم برای آنها ندارد. به نحوی که غالباً احساس خواب آلودگی در روز داشته و کیفیت کارشان بسیار اندک است.

در این رابطه باید عنوان کنیم که بیشتر متخصصان بر این باورند که مقدار خواب مورد نیاز برای هر شخص با نفر دیگر متفاوت است. لذا نمی‌توان یک نسخه کامل را برای تمامی افراد در نظر گرفت. اما بر مبنای تحقیقات صورت گرفته و نظر بیشتر متخصصان، داشتن ۸ ساعت خواب شبانه می‌تواند برای افراد کافی باشد.
در نظر داشته باشید که صرفاً رعایت مدت زمان خواب نمی‌تواند برای شما کافی باشد. به همین جهت بایستی در کنار آن بر روی افزایش کیفیت خواب خود تمرکز کنید. برای مثال استفاده از بالش مناسب، عدم تماشای صفحات بازتاب کننده نور مانند صفحات گوشی قبل از خواب، آرام کردن ذهن قبل از خواب و موارد دیگر را در پیش بگیرید.

مسلماً ترکیب کلی این فاکتورها باعث می‌شود تا کیفیت خوابتان افزایش پیدا کند. در نظر داشته باشید که اهمیت خواب کافی در کنار کیفیت آن، به صورت مستقیم بر روی سلامتی شما اثر می‌گذارد؛ لذا برای آن وسواس لازم را به خرج دهید.

خواب را می‌توانی یکی از مهم‌ترین فرایندهای زیستی انسان دانست که تاثیر مستقیمی بر روی سلامتی ذهن و جسم او دارد. چنین عاملی سبب شده تا روز به روز تحقیقات بیشتری بر روی آن صورت گرفته و بتواند مزیت‌هایش را به اثبات برساند. ما در این مقاله سعی کردیم تاحدودی اهمیت خواب و جنبه‌های مختلفش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. با این وجود اگر هنوز سوال یا ابهامی در این رابطه دارید، می‌توانید از طریق بخش نظرات با ما مطرح فرمایید.

سوالات متداول

اهمیت خواب کافی شبانه برای بدن چیست؟

عموماً بدن در طول شب اندام‌های حیاتی خود را سم زدایی و ریکاوری می‌کند. به همین جهت است که خوابیدن در طول شب می‌تواند تاثیر مستقیمی بر روی سلامت بدن داشته باشد.

اولین اندامی که در طول خواب سم زدایی می‌شود کدام است؟

کبد اولین اندامی می‌باشد که بین ساعت ۱۱ الی ۱ شب فرایندی سم زدایی آن آغاز می‌شود.

صرفاً داشتن خواب کافی برای بهره‌مند شدن از مزیت‌های آن کافی است؟

خیر؛ کیفیت خواب هم تاثیر مستقیمی بر روی این موضوع دارد .

مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *