عوامل ایجاد استرس

عوامل استرس زا

استرس را می‌توان یکی از شاخص‌ترین عارضه هایی دانست که بخش قابل توجهی از افراد جامعه با آن درگیر هستند. این مشکل می‌تواند به صورت بالقوه زندگی افراد را تحت تاثیر قرار داده و زمینه ی بروز بیماری‌های جسمی و ذهنی بیشتر را فراهم کند. متاسفانه بخش قابل توجهی از افراد درگیر، با عوامل استرس زا آشنایی ندارند. 

همین عامل هم باعث می‌شود تا به صورت مداوم و ناخواسته در معرض آن ها قرار گیرند که در نهایت منجر به تشدید مشکل شان خواهد شد. ما می‌کوشیم تا در ادامه این مقاله مروری بر روی آنها داشته و جنبه‌های مختلفش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر درگیر استرس بوده یا به دنبال ریشه آن هستید، حتما ما را تا انتها همراهی کنید.

استرس را می‌توان جزو عارضه‌هایی دانست که تا حد زیادی به محیط بیرونی افراد بستگی دارد. به بیان ساده‌تر، غالبا استرس به عنوان یک مشکل ارثی قلمداد نمی‌شود؛ بلکه ریشه اکتسابی دارد. به همین جهت است که عوامل و مشکلات مختلفی در اطراف ما وجود دارد که می‌تواند این عارضه را ایجاد کند. با این حال اکثریت افراد آگاهی لازم در رابطه با عوامل استرس زا را ندارند. در حالت کلی هر چیزی که بتواند منجر به بروز استرس در افراد یا تشدید آن بشود را عامل استرس زا گویند. 

این موضوع می‌تواند در اثر عوامل بیرونی و شرایط محیطی ایجاد شده یا منشا آن نوع تفکرات ذهنی افراد و دیدگاه آنها نسبت به زندگی باشد. در هر صورت این عوامل می‌توانند به صورت بالقوه‌ای علائم و ریشه‌های استرس را در افراد تحکیم کرده و عوارض استرس را در آنان افزایش دهند. 

لازم به ذکر است که در اکثریت موارد می‌توان با برطرف کردن یا کنترل عوامل استرس زا، بر روی خود این مشکل غالب شده یا دست کم شدت آن را کاهش داد. همین مولفه هم سبب شده تا در اکثریت جلسات روانشناسی و راهکارهای درمانی، تشخیص عوامل استرس زا به عنوان نخستین قدم برای درمان استرس قلمداد شود.

چه چیزهایی باعث استرس می شود؟

متاسفانه اکثر افراد در طول زندگی خود نمی‌دانند که چه چیزهایی باعث استرس می‌شود. به همین جهت است که ناخواسته در معرض آنها قرار گرفته یا آن را در عادت‌های روزانه‌شان جای می‌دهند. این عامل هم سبب می‌شود تا استرس وجودی آنها به شیوه‌ای مداوم افزایش یافته یا قادر به کنترل آن نباشند. 

در حالت کلی هر چیزی که بتواند انسان را از محدوده امن خود خارج کرده یا ریتم زندگی او را برهم بزند، می‌تواند منجر به بروز استرس شود. این استرس ایجاد شده می‌تواند مقطعی، مزمن یا تکرار شونده باشد. از جمله این موارد می‌توان به سوگ عزیزان، عوض کردن خانه، به دست آوردن شغل جدید، بازنشستگی، ازدواج و موارد مشابه باشد. 

البته برای اینکه بتوانید نوع استرس را با توجه به ریشه آن بفهمید ، باید حتما آن را با علائمشان بررسی کنید. برای مثال علائم استرس حاد به علائم علائم استرس مزمن تفاوت دارد. اما اگر می‌خواهید بدانید که چه چیزهایی باعث استرس می‌شود، نباید صرفاً بر روی همین موارد بسنده کنید. عوامل دیگری هم که انسان را تحت فشار جسمی یا ذهنی قرار دهند باعث بروز استرس خواهند شد. از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. 

  1. از دست دادن شغل 
  2. طلاق 
  3. آسیب فیزیکی جدی یا بیماری 
  4. افزایش تعهدهای مالی و مسائل مربوط به پول 
  5. مراقبت از اعضای بیمار یا سالمندان در خانه 
  6. حوادث تروماتیک مانند شیوع بیماری 
  7. خشونت 
  8. سانحه طبیعی 
  9. و….

 

عواملی که باعث استرس میشود

از آنجایی موارد فوق و ریشه‌های این عارضه متغیر هستند، لذا عواملی که باعث استرس می‌شود بسیار متغیر بوده و همین عامل هم سبب سردرگمی افراد خواهد شد. به صورت کلی ما موارد و فاکتورهای مختلفی را خدمت شما عزیزان ذکر کرده ایم که همگی آنها می‌توانند تا حدود زیادی منجر به تشدید یا بروز استرس شوند. 

  • وجود مشکلات خانوادگی 
  • مسائل مربوط به کار 
  • سوگواری یا غم از دست دادن عزیزان 
  • بیماری‌های جسمی، ذهنی یا فیزیکی که صعب العلاج بوده یا درد و خطری زیادی را برای شخص به دنبال دارد.
  • مشکلات مربوط به روابط شخصی مانند ازدواج، طلاق و…
  • کمبود یا فقدان وقت و پول
  • قرارگیری در موقعیت‌های دشوار مانند جلسات خواستگاری، مصاحبه کاری، امتحان مهم و…
  • پشت سر گذاشتن حوادث ناخوشایند مانند تصادف، تجاوز، خشونت و…
  • ترس از انجام یک اقدام مشخص مانند رانندگی
  • بروز مشکلات شغلی
  • تغییر محیط و خارج شدن از منطقه امن
  • باردار شدن 
  • و…..

لازم به یادآوری است که تاثیرگذاری این موارد برای تمامی افراد یکسان نیست. برای مثال ممکن است یک مشکل خاص در شخصی منجر به استرس شده و در شخص دیگر عملاً چنین مشکلی را به دنبال نداشته باشد. لذا عواملی که باعث استرس می‌شود، متناسب با شدت حالت و البته شخصیت فرد مقابل تغییر می‌کند.

سخن آخر 

استرس را می‌توان یکی از شایع‌ترین مشکلات در جامعه امروزی دانست که متاسفانه بخش قابل توجهی از قشر بزرگسال را درگیر خود کرده است. با این حال اکثریت افراد اطلاعات جامعی در رابطه با عوامل استرس زا و ریشه‌های آن ندارند. همین فاکتور سبب می‌شود تا قادر به کنترل و درمان ساده‌تر آن نباشند. ما در این مقاله سعی کردیم تا مروری بر روی این ریشه‌ها داشته و جنبه‌های مختلفش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. با این حال اگر شما عامل دیگری می‌شناسید، می توانید از طریق بخش نظرات با ما مطرح فرمایید.

سوالات متداول 

اهمیت شناخت عوامل استرس زا چیست؟

 شناخت این عوامل به عنوان نخستین قدم در درمان استرس شناخته می‌شود.

چه چیزهایی باعث استرس می‌شود؟ 

در حالت کلی مواردی که انسان را از ریتم خود خارج کرده و باعث افزایش فشار بر روی دوش او شود، منجر به بروز استرس خواهند شد.

چه عواملی باعث استرس می‌شود؟ 

موارد زیادی می‌تواند این مشکل را به دنبال داشته باشد که از جمله آنها می‌توان به بیماری، آسیب‌های فیزیکی، فشارهای مالی، ازدواج، طلاق، قرار گرفتن در موقعیت‌هایی خاص و … اشاره کرد.

مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *