استرس مزمن

استرس مزمن و ماهیت آن

استرس مزمن را می‌توان یکی از ناخوشایندترین مشکلاتی دانست که می‌تواند برای سلامت روان انسان به وجود آمده و آن را تحت تاثیر خود قرار دهد. این مشکل می‌تواند به صورت بالقوه کیفیت زندگی افراد را کاهش داده و در روابط اجتماعی و موفقیت‌هایشان نقش چشمگیری داشته باشد. با این وجود کم نیستند افرادی که اطلاعاتشان در رابطه با آن محدود بوده و حتی علائم آن را به خوبی نمی‌دانند. 

ما در ادامه این مقاله سعی می‌کنیم تا مروری بر روی این موضوع داشته و تمام جنبه‌هایش را به شیوه مناسب خدمت شما عزیزان بیان کنیم. لذا اگر تمایل دارید تا در این رابطه اطلاعات بیشتری را کسب کنید، توصیه می‌کنیم که حتماً با ما همراه شوید.

استرس را می‌توان یکی از اصلی‌ترین واکنش‌های طبیعی بدن در جهت مقابله با موقعیت‌های تنش زا و مواقع خطر دانست. بر مبنای آن، واکنش های مختلفی در بدن صورت می‌گیرد که منجر به آماده‌تر شدن آن خواهد شد. این واکنش‌ها علائمی همچون افزایش ضربان قلب، افزایش جریان خون، کاهش عملکرد سیستم گوارش و موارد مشابه را به دنبال دارند. 

اگرچه این تغییرات می‌تواند بدن را برای حالت گریز یا دفاع آماده سازد، اما تنش های روانی و فیزیکی مختلفی را هم به دنبال دارد که تداوم آنها می‌تواند زندگی را برای افراد دشوار سازد. به صورت کلی خود استرس گذرا بوده و عمر اندکی دارد. اما اگر شخص به صورت مداوم تحت تاثیر عوامل استرس زا بوده یا دست کم برای مدت بیشتری آن را تجربه کند، بدان استرس مزمن گویند. 

این شیوه از استرس عموماً به عنوان ناخوشایندترین وجه آن شناخته می‌شود که به صورت بالقوه زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. غالباً استرس مزمن طولانی مدت و طاقت فرسا می‌باشد که تاثیرات منفی را هم بر روی زندگی افراد دارد.

علائم استرس مزمن

 قبل از اینکه بخواهی به سراغ روش‌ های مدیریت استرس بروید، باید در گام اول با علائم استرس مزمن آشنا شوید. در حقیقت شناخت این علائم همان راهکاری است که می‌تواند به شما کمک کند تا این عارضه را از نمونه‌های مشابه آن تفکیک کنید. در واقع موارد دیگری همچون استرس حاد و استرس کودکان هم وجود دارد که علایم خاص خود را دارند. تشخیص اشتباه آنها با این مدل باعث می‌شود تا روش درمانی نادرستی را در پیش گرفته و نتوانید نتایج مناسب را از آنها به دست بیاورید. 

ما در ادامه سعی می‌کنیم تا علائم استرس مزمن را به صورت موردی خدمت شما عزیزان ذکر کنیم. در نظر داشته باشید که افراد درگیر لزوماً تمام این علائم را ندارند. اما داشتن دست کم ۳ یا چند مورد از آنها می‌تواند احتمال وجود عارضه مذکور را افزایش دهد.

  1. احساس تنش مداوم
  2. داشتن خستگی فراوان
  3. عدم توانایی در تمرکز
  4. وجود اختلالات و ناراحتی‌های مختلف در سیستم گوارشی به ویژه معده
  5. مشکل خوابیدن، احساس درماندگی و عدم توانایی در حل چالش‌های زندگی
  6. سیستم ایمنی ضعیف و بیمار شدن سریع 
  7. عفونت و مشکلات سلامتی مکرر
  8. تحریک پذیری 
  9. بروز دردهای مختلف 
  10. احساس سردرد
  11. کاهش اعتماد به نفس 
  12. منزوی بودن
  13. احساس عدم کنترل بر روی زندگی
  14. داشتن مشکلات عصبی دیگر مانند اضطراب و افسردگی

راهکار های درمان استرس مزمن

بیشتر افراد بعد از دیدن علایم فوق و البته مشکلات احتمالی که این عارضه می‌تواند برایشان به وجود بیاید، به دنبال راهکارهای درمان استرس مزمن می‌روند. به عبارتی آنها مدام از خود می‌پرسند که چگونه استرس را کنترل کنیم. در این رابطه باید عنوان کنیم که خوشبختانه روش‌های مختلفی برای درمان این عارضه به وجود آمده که اکثریت آنها در سه راهکار زیر قرار می‌گیرند.

ذهن آگاهی

ذهن آگاهی را می‌توان به عنوان یکی از بهترین راهکارهای درمان استرس مزمن دانست که بیشتر افراد در گام اول به سمت آن می‌روند. در حقیقت بیشتر اثرات استرس بر مغز بوده و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. لذا اگر بتوانید این دیدگاه‌ها را تغییر داده و الگوهای ذهنی خود را عوض کنید، تا حد زیادی می‌توانید بر روی این استرس غالب شوید. بدین منظور بایستی تمرکز خود را بر روی لحظه حال بگذارید. 

این راهکار می‌تواند بهترین گزینه ای باشد که افراد را از شر استرس دور می‌کند. خوشبختانه ذهن آگاهی روش‌های مختلف و نسبتا ساده‌ای دارد که آموزش‌های گوناگونی پیرامون آنها ایجاد شده است. مدیتیشن یکی از این روش‌ها است که طرفداران بسیار زیادی هم داشته و در طی سال‌های اخیر توانسته به محبوبیت چشمگیری برسد. شما می‌توانید با دنبال کردن این راهکارها، تا حد زیادی بر روی استرس مزمن خود مسلط شوید.

cbt یا درمان شناختی رفتاری

بخش قابل توجهی از مشکلات مربوط به استرس، به دلیل نوع واکنش افراد به موقعیت‌ها و عوامل استرس زا می‌باشد. همین عامل هم مشکل مربوطه را در وجود آنها تشدید می‌کند. به همین جهت اگر بتوان الگوهای ذهنی افراد در مواجهه با این موقعیت‌ها را تغییر داد، می‌توان تا حد زیادی بر روی استرس مزمن غالب شد. 

درمان شناختی رفتاری یکی از بهترین راهکارهایی است که در جلسات روان درمانی و با کمک یک روانشناس و متخصص در این حیطه می‌توانید از آن بهره‌مند شوید. لذا اگر راهکارهای فوق جواب نداد، توصیه می‌کنیم که حتماً به یک روان درمانگر مراجعه فرمایید.

دارودرمانی

آخرین مورد از راهکارهای درمان استرس مزمن، پناه بردن به داروهای رایج در این حیطه است. عموماً متخصصان زمانی که علائم استرس در وجود افراد بیش از حد معقول بوده و زندگی عادی آنها را تحت تاثیر قرار دهد، از دارو درمانی برای کاهش علایم استفاده می‌کنند. آنها از داروهای بازجذب کننده سروتونین، آرامبخش‌ها و داروهای خواب آور جهت رفع علائم استرس مزمن کمک می‌گیرند. ما توصیه می‌کنیم که شما هم دارو درمانی را در آخرین مرحله درمان خود قرار دهید.

درمان استرس مزمن بدون دارو

عوارض داروها باعث شده تا بخش قابل توجهی از مردم به دنبال درمان استرس مزمن بدون دارو باشند. با این حال اکثریت افراد باوری به این موضوع ندارند؛ چرا که آنان بیشتر مشکلات و بیماری‌های خود را به وسیله دارو حل کرده و تصورشان از رفع چنین مشکلی بدون دارو محدود است. 

در این رابطه باید عنوان کنیم که خوشبختانه درمان خانگی استرس در اغلب موارد می‌تواند موثر و کارآمد باشد. به صورت کلی استرس ذهن و مغز افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این موضوع دیدگاه آنان را تغییر داده و باعث می‌شود تا واکنششان به بعضی از موقعیت‌ها، اشیا و افراد مختلف متفاوت باشد. لذا زمانی که بتوان این واکنش‌ها را تغییر داد و دیدگاه جدیدی به دست آورد، عملاً استرس به شیوه خود به خود برطرف خواهد شد. 

لذا اگر به دنبال درمان استرس بدون دارو هستید؛ سعی کنید تا از روش‌های رایج در این حیطه استفاده نمایید. ما در ادامه برخی از آنها را خدمت شما عزیزان بیان می‌کنیم که هر کدام می‌توانند برای قشر خاصی از افراد موثر بوده و نتایج کارآمدی را برای آنها به دنبال داشته باشد.

  • ورزش کردن 
  • مدیتیشن به مدت ۱۰ دقیقه قبل از خواب 
  • قرار گرفتن در جمع 
  • دوری از رفتارهای تکراری 
  • عدم پذیرش مسئولیت‌های فراوان 
  • صحبت کردن با دیگران 
  • کمک گرفتن از مشاور 
  • انجام فعالیت‌های گروهی و دسته جمعی 
  • شرکت در برنامه‌های طبیعت گردی و کوهنوردی 
  • پذیرفتن و رها کردن مشکلاتی که قادر به تغییر آنها نیستید. 
  • حذف کردن افراد سمی در زندگی خود 
  • تغییر دیدگاه نسبت به آینده و توانایی‌هایتان 
  • نوشتن عوامل استرس‌زا و دلایل ناراحتی بر روی کاغذ

 استرس مزمن را می‌توان یکی از شایع‌ترین و البته ناخوشایندترین مشکلات ذهنی دانست که متاسفانه بخش قابل توجهی از افراد را درگیر خود ساخته است. متاسفانه اکثریت افراد درگیر، اطلاعات کاملی در رابطه با آن نداشته و نمی‌دانند که این عارضه چه علائمی داشته یا چگونه می‌توان آن را درمان کرد. ما در این مقاله سعی کردیم تا مرور کاملی بر روی آن داشته و تمام جنبه‌هایش را خدمت شما عزیزان بیان کنیم. با این حال اگر هنوز سوال یا ابهامی در این زمینه ،می‌توانید از طریق بخش نظرات با ما مطرح فرمایید.

سوالات متداول 

راهکارهای درمان استرس مزمن کدامند؟ 

استرس مزمن را می‌توان به وسیله روش‌های دارو درمانی، ذهن آگاهی و روش‌های شناخت درمانی برطرف کرد. 

درمان استرس مزمن بدون دارو ممکن است؟ 

بله؛ روش‌های متنوعی مانند ذهن آگاهی، مدیتیشن، ورزش و…. وجود دارد که می‌توانند به شیوه‌ای بالقوه منجر به کاهش استرس مزمن و علائم مربوط به آن بشوند.

آخرین اقدام برای درمان استرس مزمن چیست؟ 

کمک گرفتن از داروها را می‌توان آخرین اقدام در این زمینه دانست که باید بدان متوسل شوید.

مقالات مرتبط
پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *